Sök
Stäng denna sökruta.

Att byta skärm på din iPhone är en situation många av oss har ställts inför. Oavsett om du råkat tappa din telefon eller om den har blivit skadad på något annat sätt, står du inför valet att antingen välja en originalskärm eller en kvalitetskopia. I denna artikel går vi igenom skillnaderna mellan dessa två alternativ, så att du kan göra ett informerat val.

Vad är en Originalskärm?

En originalskärm är tillverkad av Apple eller av en tillverkare som är godkänd av Apple. Dessa skärmar är identiska med de som används när telefonen först monteras i fabriken. Att välja en originalskärm innebär att du får samma kvalitet, prestanda och utseende som den ursprungliga skärmen.

Fördelar med Originalskärm:

 1. Kvalitet och Hållbarhet: Originalskärmar är konstruerade för att möta Apples höga standarder, vilket innebär att de är mer hållbara och mindre benägna att spricka eller bli repiga.
 2. Perfekt Passform: Eftersom originalskärmar är designade specifikt för din iPhone-modell, passar de perfekt utan några justeringar.
 3. Bildkvalitet och Prestanda: Originalskärmar har exakt samma färgåtergivning, ljusstyrka och respons som den ursprungliga skärmen, vilket säkerställer en optimal användarupplevelse.
 4. Garanti och Support: Att använda en originalskärm kan ibland vara ett krav för att behålla din garanti, och det kan också göra det enklare att få support från Apple vid framtida problem.

Nackdelar med Originalskärm:

 1. Högre Kostnad: Originalskärmar är oftast dyrare än kvalitetskopior på grund av deras överlägsna kvalitet och Apples premiumprissättning.
 2. Begränsad Tillgänglighet: Ibland kan det vara svårare att få tag på en originalskärm, särskilt för äldre iPhone-modeller.

Vad är en Kvalitetskopia?

En kvalitetskopia är en skärm som tillverkats av en tredje part och som inte är officiellt godkänd av Apple. Dessa skärmar kan variera kraftigt i kvalitet beroende på tillverkare och prisklass. Vissa kvalitetskopior kan nästan matcha originalet, medan andra kan vara betydligt sämre.

Fördelar med Kvalitetskopia:

 1. Lägre Kostnad: Den största fördelen med en kvalitetskopia är priset. Dessa skärmar är betydligt billigare än originalskärmar, vilket kan vara avgörande om du har en begränsad budget.
 2. Större Tillgänglighet: Eftersom de inte är bundna till Apples distributionskanaler, kan kvalitetskopior vara lättare att få tag på, särskilt för äldre modeller.

Nackdelar med Kvalitetskopia:

 1. Varierande Kvalitet: Kvaliteten på dessa skärmar kan vara inkonsekvent. Vissa kan ha problem med färgåtergivning, ljusstyrka eller touchfunktionalitet.
 2. Sämre Passform: Eftersom de inte är specifikt designade för din iPhone-modell, kan passformen ibland vara sämre, vilket kan leda till problem som damminträngning eller lös skärm.
 3. Ingen Garanti: Att använda en kvalitetskopia kan ogiltigförklara din garanti, och du får troligtvis ingen support från Apple om problem skulle uppstå.

Hur påverkar valet din användarupplevelse?

Bildkvalitet: En originalskärm kommer alltid att ge dig den bästa bildkvaliteten, med exakt färgåtergivning och hög ljusstyrka. Kvalitetskopior kan ibland ha färgskiftningar, lägre ljusstyrka och sämre betraktningsvinklar.

Touchfunktionalitet: Touchfunktionen kan vara mindre responsiv på kvalitetskopior, vilket kan påverka användarupplevelsen, särskilt vid spel eller användning av touch-intensiva appar.

Hållbarhet: Originalskärmar är mer hållbara och resistenta mot repor och sprickor. Kvalitetskopior kan vara mer benägna att spricka vid mindre stötar.

Montering och Passform: Originalskärmar passar perfekt och är enkla att montera. Kvalitetskopior kan kräva justeringar och kan inte alltid passa lika bra, vilket kan påverka både estetik och funktion.

Vad ska du välja?

Budget: Om du har en stram budget kan en kvalitetskopia vara ett bra alternativ, men se till att köpa från en pålitlig leverantör och att du är medveten om de potentiella riskerna med kvalitet och hållbarhet.

Kvalitet och Användarupplevelse: Om du vill ha den bästa möjliga användarupplevelsen och kvaliteten, och om du kan betala lite extra, är en originalskärm det bästa valet. Detta är särskilt viktigt om du använder din iPhone för arbete eller andra viktiga aktiviteter där tillförlitlighet är avgörande.

Garanti och Support: Om din iPhone fortfarande är under garanti, eller om du vill behålla möjligheten att få support från Apple, bör du definitivt välja en originalskärm.

Slutsats

Valet mellan en originalskärm och en kvalitetskopia handlar i slutändan om vad som är viktigast för dig – pris eller kvalitet. En originalskärm ger den bästa användarupplevelsen och hållbarheten, medan en kvalitetskopia kan vara ett ekonomiskt alternativ med vissa kompromisser. Genom att noggrant överväga dina behov och prioriteringar kan du göra ett val som bäst passar din situation.